Privatnost je temeljno pravo i omogućuje pojedincima i tvrtkama kontrolu svojih podataka. Zbog povećanja europskih i nacionalnih zakona i propisa i stroge kontrole poštovanja od strane supervizora, tvrtke i institucije danas teško mogu zanemariti zakon o privatnosti. Najpoznatiji primjer zakona i propisa kojih se gotovo svaka tvrtka ili institucija mora pridržavati je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)…

POTREBNA JE PRAVA ZAPOSLENJA?
Pitajte pravnu pomoć

Kontaktirajte nas

Zakon o privatnosti

Privatnost je temeljno pravo i omogućuje pojedincima i tvrtkama kontrolu svojih podataka.

Brzi izbornik

Zbog povećanja europskih i nacionalnih zakona i propisa i stroge kontrole poštovanja od strane supervizora, tvrtke i institucije danas teško mogu zanemariti zakon o privatnosti. Najpoznatiji primjer zakona i propisa kojih se gotovo svako poduzeće ili institucija mora pridržavati je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) koja je stupila na snagu u cijeloj Europskoj uniji. U Nizozemskoj su dodatna pravila utvrđena Zakonom o provedbi GDPR-a (UAVG). Srž GDPR-a i UAVG-a leži u činjenici da svaka tvrtka ili institucija koja obrađuje osobne podatke mora s tim osobnim podacima postupati pažljivo i transparentno.

Iako je izrada GDPR-a za vašu tvrtku vrlo važna, ona je pravno složena. Bez obzira odnosi li se na podatke o klijentima, osoblje ili podatke trećih strana, GDPR postavlja stroge zahtjeve u pogledu obrade osobnih podataka i također jača prava osoba čiji se podaci obrađuju. Law & More odvjetnici su svjesni svih zbivanja u vezi s (promjenom) pravom o privatnosti. Naši pravnici istražuju način na koji obrađujete osobne podatke i preslikavate vaše interne procese i obradu podataka. Naši odvjetnici također provjeravaju u kojoj je mjeri vaša tvrtka dovoljno strukturirana u skladu s važećim zakonodavstvom AVG i koja su moguća poboljšanja. Na ove načine Law & More rado će vam pomoći u stvaranju i održavanju organizacije zaštićenom GDPR-om.

Tom Meevis - advokat Eindhovena

Tom Meevis

Upravljanje partnerom / advokatom

Nazovite +31 40 369 06 80
AVG slika

AVG

Uvođenjem AVG-a zakoni su pooštreni. Je li vaša tvrtka pripremljena za to?

Functionaris voor Gegevensbescherming slika

Službenik za zaštitu podataka

Pomažemo vam imenovati službenika za zaštitu podataka

Slika procjene utjecaja zaštite podataka

Procjena utjecaja na zaštitu podataka

Možemo provesti analizu kako bismo identificirali rizike povezane s obradom podataka

Obrada slike podataka

Obrada podataka

Koje podatke obrađuje vaša tvrtka? Obrađuje li se na AVG-u? Stojimo vam na usluzi

„Tijekom uvoda
odmah mi je postalo jasno
Da Law & More ima
jasan plan djelovanja "

Područje primjene i nadzor

GDPR se odnosi na sve organizacije koje obrađuju osobne podatke. Kad vaše poduzeće prikuplja podatke s kojima se osoba može identificirati, vaša tvrtka ima veze s GDPR-om. Nadalje, osobni se podaci obrađuju kada se, primjerice, vodi administracija plaća za zaposlenike, sastanci s klijentima registriraju ili kada se razmjenjuju podaci u zdravstvu. Također možete razmisliti o sljedećim situacijama: provođenju marketinških aktivnosti ili mjerenju ili registraciji produktivnosti zaposlenika ili upotrebi računala. S obzirom na gore navedeno, neizbježno je da se vaša tvrtka mora baviti zakonodavstvom o privatnosti.

U Nizozemskoj je osnovno načelo da se mora biti moguće osloniti se na tvrtke i institucije koje će pažljivo postupati sa svojim podacima. Uostalom, u našem sadašnjem društvu digitalizacija igra sve važniju ulogu i uključuje obradu podataka u digitalnom obliku. To može dovesti do ozbiljnih rizika u vezi sa zaštitom naše privatnosti. Zbog toga nizozemski nadzornik zaštite privatnosti, nizozemsko tijelo za zaštitu podataka (AP), ima dalekosežne ovlasti za kontrolu i provođenje zakona. Ako se vaša tvrtka ne pridržava važećeg GDPR zakonodavstva, onda vrlo brzo riskira nalog koji podliježe povremenim novčanim kaznama ili značajnom novčanom kaznom, koja može iznositi do dvadeset milijuna eura. Uz to, u slučaju nepažljivog korištenja osobnih podataka, vaša tvrtka mora uzeti u obzir moguće loše reklamiranje i odštetne radnje žrtava.

Zakon o privatnosti

Popis i politika privatnosti

Da biste spriječili takve dalekosežne posljedice ili mjere od strane supervizora, važno je da vaša tvrtka ili institucije imaju politiku privatnosti kako bi se udovoljilo GDPR-u. Prije sastavljanja pravila o privatnosti važno je popisati način poslovanja vaše tvrtke ili institucije u kontekstu privatnosti. Iz tog razloga Law & More sastavio je sljedeći korak po korak plan:

Korak 1: Odredite koje osobne podatke obrađujete
Korak 2: Odredite svrhu i osnovu za obradu podataka
Korak 3: Utvrdite na koji način su zajamčena prava subjekata podataka
Korak 4: Procijenite želite li i kako zatražiti, primati i registrirati dopuštenje
Korak 5: Utvrdite da li ste dužni provesti procjenu utjecaja na zaštitu podataka
Korak 6: Odredite hoće li imenovati službenika za zaštitu podataka
Korak 7: Utvrdite kako se vaša tvrtka bavi propuštanjem podataka i obvezom izvješćivanja
Korak 8: Provjerite sporazume s procesorom
Korak 9: Odredite pod koji nadzornik spada vaša organizacija

Kad provedete ovu analizu, moguće je utvrditi koji rizici kršenja zakonodavstva o privatnosti nastaju unutar vaše tvrtke. To se može predvidjeti i u vašoj politici privatnosti. Tražite li podršku u ovom procesu? Molimo kontaktirajte Law & More, Naši pravnici su stručnjaci na polju prava privatnosti i mogu pomoći vašoj tvrtki ili ustanovi u sljedećim uslugama:

• Savjetovanje i odgovaranje na vaša pravna pitanja: na primjer, kada postoji povreda podataka i kako se nositi s njima?
• Analizirajte obradu podataka na temelju ciljeva i načela GDPR-a i utvrđujete specifične rizike: je li vaša tvrtka ili institucija u skladu s GDPR-om i koje zakonske mjere još trebate poduzeti?
• Priprema i pregled dokumenata, poput vaših pravila o privatnosti ili sporazuma s procesorom.
• Provođenje procjena utjecaja na zaštitu podataka.
• Pomaganje u sudskim postupcima i izvršnim procesima od strane AP.

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR)

Zaštita prava na privatnost postaje sve važnija u našem sadašnjem društvu. To se velikim dijelom može pripisati digitalizaciji, razvoju u kojem se informacije češće obrađuju u digitalnom obliku. Nažalost, digitalizacija također uključuje i rizike. Kako bismo zaštitili našu privatnost, uspostavljaju se propisi o privatnosti.

• Trenutno je zakon o privatnosti pretrpio značajnu transformaciju koja proizlazi iz provedbe GDPR-a. Uspostavljanjem GDPR-a za cijelu će se Europsku uniju primjenjivati ​​isto zakonodavstvo o privatnosti. To u velikoj mjeri utječe na poduzeća, jer će se oni morati suočiti sa strožim zahtjevima koji se odnose na zaštitu podataka. GDPR poboljšava položaj subjekata podataka davanjem novih prava i jačanjem utvrđenih prava. Nadalje, organizacije koje obrađuju osobne podatke imat će više obveza. Korporacije su važne da se pripreme za ovu promjenu, tim više što će kazne za nepoštivanje GDPR-a također postati strože.

Trebate li savjet u vezi s prelaskom na GDPR? Želite li izvršiti provjeru usklađenosti kako biste bili sigurni da vaša tvrtka ispunjava zahtjeve koji proizlaze iz GDPR-a? Ili se brinete zašto zaštita vaših osobnih podataka nije dovoljna? Law & More ima široko znanje o zakonu o privatnosti i pomoći će vam da strukturirate svoju organizaciju na način koji je u skladu s GDPR-om.

Želite li znati što Law & More može li učiniti za vas kao odvjetnički ured u Eindhovenu?
Zatim nas kontaktirajte telefonom +31 (0) 40 369 06 80 od stuur een e-maila na:

mr. Tom Meevis, advokat na Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
gosp. Maxim Hodak, zagovornik na & More - maxim.hodak@lawandmore.nl

Obratite se narančastoj boji